Noen ganger føles det litt ensomt å sitte hjemme med koden sin - særlig når den ikke virker helt. Codeshare.io er en fantastisk (gratis) nettside hvor du kan samarbeide med dine venner om kode. Dere kan skrive sammen (i sanntid) og ha en liten videokonferanse samtidig!
Jonas vil også gjerne hjelpe deg utenom kodeklubbtider. Han er litt travel fra tid til annen, men om du sender ham en e-post og foreslår et par alternative tidspunkter - samt sender en lenke til din Codeshare - så kan vi sikkert få til en liten "privattime".
Om bilder på nettsider
Bilder er ikke bare bilder. Du har .jpg, .gif, .png og diverse andre å velge i. Vi skal ikke gå igjennom alle detaljene for de forskjellige bildeformatene nå, men la oss se på det aller viktigste:
Piksler
Alle bildeformatene vi nevnte ovenfor er lagret med et visst antall pikslerPixel (ordet er laget av "Picture Element") er den minste enheten av programmerbart område på din skjerm. Størrelsen på en piksel er avhengig av oppløsningen på skjermen din. i bredden og et visst antall piksler i høyden.
Et bilde kan eksempelvis være 200px bredt og 300px høyt. Hvis du forstørrer... som er ganske enkelt å gjøre med IMG-taggen. Alt du behøver å gjøre er å legge til atributten WIDTH og/eller HEIGHT. Da kan bildet ditt fort gjøres dobbelt så stort. et slikt bilde, så vil det bli veldig uklart (pikslete) og stygt.
Det er derfor viktig at du bruker bilder som er akkurat så store (i piksler) som du trenger - eller større. Bildene blir nemlig ikke stygge om du forminsker dem.
Piksler per tomme (ppi)
Dette er en nokså komplisert bildevariabel, så her tar vi bare noen tommelfingerregler først.
PC-skjermen din viser sannsynligvis drøyt 100 piksler per tomme. Når du tar bilder med et skikkelig kamera, så kan du velge i innstillingene på kameraet hvor mange piksler per tomme kameraet skal lagre. Ofte tar man bilder med helt opp til 300 piksler per tomme. Et bilde lagret med 100 piksler per tomme og det samme bildet lagret med 300 piksler per tomme vil se helt klin like ut på din skjerm. Hovedforskjellen her er hva som skjer når vi printer dette bildet. Da vil vi kunne forstørre bildet lagret med 300ppt mye mer enn bildet med 100ppt.
Når vi lagrer bilder for web, så lagrer vi dem typisk enten med 72ppt eller 96ppt. La oss ikke gå inn på forskjellen på hvordan de to vises på skjerm (den er nemlig minimal). Det som er viktig er størrelsen på filene! Et bilde lagret med 300ppt er ofte på flere megabyte. Samme bildet lagret med 72ppt er kanskje bare 15 kilobyte.
Når vi lager nettsider, som jo skal lastes ned fra Internett, så er vi opptatt av at denne nedlastingen går FORT! Da er filstørrelsen viktig. Vi vil at den skal være så liten som mulig.
Bildebehandling
Så når vi jobber med nettsider, så bruker vi ofte også et bildebehandlingsprogram til å redigere bildestørrelsen (bl.a) på de bildene vi bruker. Det mest kjente bildebehandlingsprogrammet heter Adobe Photoshop og det koster masse penger. Et veldig bra gratis alternativ heter GIMP.